Faceți cunoștință cu Chef Iulian Mitea, Executive Chef al restaurantului Brasserie 1896, din Constanța, locație care se află în interiorul unei clădiri istorice superbe, la parterul faimosului Hotel "Chérica". De la crearea meniurilor contemporane, retetare, organizare de evenimente, până la formarea și trainingul constant al echipelor, călătoria lui culinară reflectă o pasiune pentru crearea de mâncăruri delicioase și memorabile, spirit de echipa, curiozitatea și dragostea, inspirate de copilărie, emoții, trăiri, dar, și de familia frumoasă pe care o are. Iar noi suntem onorați să facem parte din ea. Explorați lumea lui Iulian, plină de creativitate și gust!
1.Cum a început pasiunea ta pentru gătit?
Nu cred că un bucătar cu destul de mulți ani de carieră ar putea să spună cu exactitate.La mine cred că pasiunea a început, devreme, în copilărie, provenind dintr-o familie de profil, m-am învârtit întotdeauna printre preparate, ingrediente, bucătării. Această pasiune nu mi-a fost insuflată nici de părinți, nici de show-uri culinare sau social media pentru că nu existau în aceea perioada. Și cred cu tărie că pasiunea mea a fost adoptată treptat, fiind un copil curios și nu insuflată în zilele noastre.
2.Care a fost primul tău job în industrie?
Primul meu job în industrie cred că a fost în jurul vârstei de 15-16, la un restaurant de cartier din Constanța aproape de unde locuiam, se numea „16 ore”. Mergeam acolo vara și în unele zile după ore și în weekenduri. Lucrăm cu o doamna tătăroaică, într-o bucătărie micuța, se gătea cu gust, curat, lucruri simple. M-a iubit că pe un nepot și m-a învățat multe lucruri, atât cât se știau pe acea vreme.
Apoi prima locație demna de menționat a fost la Chevalet unde bucătar și owner era Nelu Pauca, la momentul ăla era unul dintre cele mai bune restaurante din Constanța, unde el gătea foarte diferit și înainte vremurilor și probabil asta m-a atras și am continuat în carieră să caut mereu diferitul.
3.Spune-mi câteva lucruri care îți plac la profesia de bucătar.
În mare parte indiferent de formulare, toți bucătarii răspund asemănător la această întrebare, "pentru că îmi place să gătesc".
Eu însă va voi răspunde diferit. Această meserie nu are un sfârșit al informațiilor, este mereu ceva de învățat, de aprofundat, de testat, de refăcut. Este că un hobby care te consumă până îi dai de cap, până ajungi la rezultatul finit. Pentru că bucătăria nu este doar despre gătit, este despre a îți crește echipa, a o ghida, a o inspira. Este un amalgam de științe pentru a face toate acele rotițe să se învârtă, marketing, management, gestiune, contabilitate, retetare, fluxuri și lista continuă.
4. Care este rolul tău în restaurant?
Sunt Executive Chef-ul restaurantului Brasserie 1896 din Constanța, locație care se află în interiorul unei clădiri istorice superbe, gazdă și a Boutique Hotelului “Cherica”.
Rolul meu este destul de amplu și important în structura amplasamentului și destul de anost de povestit.
Pe lângă tot ce ține de partea de gătit împreună cu ownershipul locației și partea de FOH (front of the house) stabilim direcția în care trebuie să mergem, meniuri, retetare, food costuri, labour costuri, organizarea de evenimente, trainingul constant al echipelor de pe toate departamentele, gestiunea bucătăriei, alinerea la normativele și standardele de siguranță în ceea ce privește Haccp (siguranța consumatorului)
5.Descrie bucătăria ta.
Bucătăria mea, ierarhic și organizatoric functionaza exact după standardele bucătăriilor franceze, așa cum am fost instruit să lucrez, în mare parte în Londra cu bucătari francezi cu un background solid și demn de menționat.
Bucătăria mea este curată și organizată, lucru care ar trebui să primeze în orice bucătărie, eu fiind foarte critic și sever în această zona. Și ofertantă pentru că atunci când am creat fluxul tehnologic acum 2 ani această ne-a dat voie să separăm secțiile așa cum este normal, în restaurantul nostru totul fiind făcut de la zero incluzând deserturile și pâinea.
6.De unde îți iei inspirația pentru gătit?
Inspirația o iau din starea de spirit, dintr-o melodie, dintr-o simțire sau un gând, dintr-un clip pe care l-am văzut și nu are neapărat legătură cu domeniul. Nu cred că inspirația stă așa în fața noastră pe un piedestal, ci trebuie cultivată.
Aici intervin teste peste teste, cărți citite, eșecurile și repetarile pe care le faci până ajungi la preparatul dorit.
7.Care este specialitatea ta și ce o face specială?
Specialitatea mea este Dragostea. Nu contează starea de spirit, faptul că am o perioada mai proastă, că mă doare spatele sau altceva, că nu am dormit suficent. Nu conteza pentru cine gătesc, fie că este o persoană din înalta societate sau cineva care își permite să iasă în restaurant odată la 3 luni, Îmi pasă și pun dragoste pentru că este meseria mea, ne-am ales reciproc și mergem împreună până la capătul drumului.
8.Pentru cine îți place să gătești cel mai mult?
Sunt rac deci unul dintre cei mai convinși familiști și tată de gemeni. Deci tiind să spun pentru familie. Dar real pentru toată lumea, pentru că asta este ceea ce fac eu!
Atunci când gătesc acasă,și da gătesc și acasă chiar foarte mult, având o bucătărie foarte bine pusă la punct pe care am organizat-o în ani, testez și gătesc destul de mult și mereu împart cu vecini, părinți, socrii, prieteni și uneori chiar și cu oameni care nu sunt neapărat apropiați și îmi mai scriu pe insta.
9.3 lucuri preferate pe care le faci atunci când NU gătești.
Nu sunt neapărat un om al hobby urilor. Că hobby am avut pâinea, până l- am aprofundat și nu a mai fost hobby și oricum întră tot la gătit.
Așa cum am spus sunt un familist convins și când am puțîn timp liber îmi place să petrec cât de mult timp posibil cu soția, cei doi copii și cei doi bulldog francezi pe care îi avem.
Îmi place să ascult muzică peste limita de volum recomandată.
Și în general sunt atras de lucrurile care sunt legate de artă, lucru manual sau care stârnesc curiozitatea și necesită research.
10.Care este produsul tău preferat Chef Works și de ce?
Nu am 1 produs ci 3:
Tunica Montreal pe care o folosesc de vreo 10 ani cred, încă de când eram în Londra. Este elegantă și în general o folosesc la evenimente cu eticheta impusă sau la emisiuni TV, este lejeră și comodă.
Șorțul Bib Butcher pe care tot de vreo 10 ani îl folosesc, este foarte rezistent și durabil, este comod și nu te jenează fiind un material potrivit mediului, nu este foarte gros, deci nu te încălzești și nici foarte subțire, protejându-te de eventuale picături de lucruri fierbinți.
Tunica Varkala, descoperiere recentă, de anul trecut. Sunt pe un stil mai nou, foarte comode în bucătăria de zi cu zi, spatele și mânecile sunt făcute din material special cu acea tehnologie de respirabilitate înalta și iubesc gaică cu capșa de pe spatele gulerului ei pentru a îți prinde șorțul, reducând enorm frecarea acestuia de ceafă și discomfortul creat într-o purtare de 12-14 ore.
Photo credit: Iulian Mitea, arhiva personala, IG